Weet wat je eet

Om je wat meer inzicht te geven waarom eiwitmaaltijden je met succes helpen op de weg naar
jouw streefgewicht, volgt hieronder meer informatie over gezonde voeding.
Om goed te kunnen functioneren heeft ieder lichaam brandstoffen nodig zoals eiwitten, vetten
koolhydraten, vitaminen en mineralen. Je wilt graag afvallen en dus veel vet verbranden. Om dit te bereiken moet het lichaam dus vet gaan gebruiken als voornaamste brandstof.

Hoe bereikt je dit?

De juiste koolhydraten

Koolhydraten zijn een belangrijke brandstof voor ons lichaam. Het lichaam zet ze om in glucose ‘suikers’.
Deze suikers zijn de brandstof voor al onze organen. Koolhydraten zitten in brood, aardappelen, rijst en pasta. Ook fruit en vruchtensappen zitten vol suikers. Zelfs zuivelproducten bevatten melksuikers. Daarnaast bevatten alle producten die gezoet zijn met ‘gewone suikers’ zoals snoep, koek en frisdrank veel suiker.

Zonder al te diep in te gaan op deze materie kunnen we koolhydraten onderverdelen in twee soorten:
• snelle koolhydraten, deze vind je in snoep, koek, frisdrank
• trage koolhydraten, deze vind je in brood, pasta en rijst

Zoals je waarschijnlijk al verwacht zijn snelle koolhydraten niet bevorderlijk voor de lijn. Probeer deze
dus zoveel mogelijk te vermijden.
Snelle koolhydraten zitten vaak in producten die naast suikers ook veel vetten bevatten.
Ze zorgen voor grote schommelingen in de suikerspiegel als de bloedsuikerpiek is verdwenen zul je
direct weer een hongergevoel hebben.
Als je meer koolhydraten binnen krijgt dan je verbrandt, slaat het lichaam de overtollige koolhydraten
op als vet.

Langzame koolhydraten daarintegen zijn wel een goede verbrandingsbron voor ons lichaam. Dit
omdat ze veel vezels bevatten, hetgeen goed is voor de darmwerking.
Bij het eiwitdieet worden de koolhydraten tijdelijk weggelaten om het ketose proces in werking
te stellen. Het lichaam schakelt bij het weglaten van koolhydraten automatisch over op vetverbranding.
Dit is een natuurlijk proces en niet schadelijke voor je gezondheid.

Gezonde Vetten

Een kleine hoeveelheid gezonde vetten is goed voor ons lichaam. Deze vetten helpen het lichaam
bij het opnemen van belangrijke vitaminen zoals A,D,E en K.
Probeer dus niet hardnekkig alle vet te vermijden. De hersenen bestaan grotendeels uit vet. Onze intelligentie,
hartslag en spierbewegingen zijn allemaal afhankelijk van dit vet. Vetten dragen op allerlei
manieren bij aan onze gezondheid, mits ze van de juiste soort zijn. Niet alle vetten zijn dus slecht.

Wat zijn goede vetten?

Onverzadigde vetten zitten in groenten, noten, zaden, vis en vlees. Ze bevatten twee belangrijke
vetzuren die ons lichaam zelf niet aan kan maken. Dit zijn linolzuur (omega-6) en linoleenzuur (omega-
3). Onverzadigde vetten worden dus ook wel de ‘goede vetten’ genoemd. Slechte vetten zijn de verzadigde vetten en de transvetten. Deze vetten zitten in boter maar ook verborgen in koekjes, gebak en kant-en-klaar producten. Als in het dagelijks menu de omega-6 en omega-3 vetzuren in evenwicht zijn, heeft dit een gunstige invloed op de vetverbranding in het lichaam.

Hoogwaardige eiwitten

Ons lichaam is naast water hoofdzakelijk opgebouwd uit eiwit. eiwit is de belangrijkste component
van onze spieren, weefsels, huid, hormonen, enzymen, antilichamen en bloed. Zelfs na de kindertijd
speelt eiwit een grote rol bij het onderhoud en heropbouw van ons lichaam door de slijtage van het
dagelijks leven.
Eiwitten worden door de spijsvertering afgebroken tot eenheden die ‘aminozuren’ heten. Het
lichaam heeft 22 aminozuren nodig om menselijk eiwit te vormen. Op negen aminozuren na kunnen
die allemaal in het lichaam worden gemaakt. Deze negen worden ook wel de ‘essentiële aminozuren’
genoemd en komen in het lichaam via onze voeding. Het lichaam kan ze zelf niet aanmaken.

Voedingsmiddelen die alle 9 aminozuren bevatten zijn:
• Vlees
• Vis
• Zuivelproducten
• Producten op basis van soja
• Eieren

Fruit, groenten, graanproducten en peulproducten zijn ‘onvolledige eiwitten’ en moeten worden
gecombineerd om voldoende aminozuren aan het lichaam te leveren. Eiwit is onmisbaar om de bloedsuikerspiegel in evenwicht te brengen. Eiwit stimuleert de productie van het hormoon glucagon. Glucagon zorgt ervoor dat het lichaam opgeslagen glycogeen omzet in energie en stimuleert de vetverbranding. Tevens helpt de glucagon om overtollige insulineproductie in balans te brengen.

Hoe zijn eiwitmaaltijden samengesteld?

Het is tijdens het eiwitdieet de bedoeling dat je het lichaam op een natuurlijke manier voor de
gek houdt door alle koolhydraten uit je voeding weg te nemen. Met de eiwitmaaltijden en met
de aanvulling van groenten bevat je dieet niet meer dan 40 gram koolhydraten. Je bent er dus
zeker van dat je lichaam zijn energie uit de opgeslagen vetten haalt. De eiwitmaaltijden zijn zeer
laag in vetgehalte. Je krijgt alleen goede vetten binnen door het gebruik van olijfolie. De olijfolie is
ook goed voor je stoelgang. In stap 1 is het aanbevolen om een extra aanvulling in de vorm van
een visolie supplement te gebruiken. In stap 2 is het aan te raden om twee keer per week vette vis
te kiezen zoals: zalm, haring of makreel. De meeste eiwitmaaltijden bevatten 18 gram eiwitten.
Door de eiwitten in het dieet zul je geen honger hebben en blijft je spiermassa gespaard. Neem je te
weinig eiwitmaaltijden dan krijg je te weinig eiwitten binnen waardoor je wel je eigen spiermassa
kunt gaan afbreken. Hoe meer spiermassa je verliest, hoe sneller je na een dieet weer aankomt.
Met de eiwitmaaltijden is het voor iedereen mogelijk om op een snelle en verantwoorde manier
gewicht te verliezen met blijvend resultaat.