Psyche

Heb je wel eens voor de kast gestaan met je handen in de aanslag om van alles en nog wat in je mond te stoppen? Je loopt naar de kast en grijpt naar iets zoets om je beter te voelen. Je pakt de koektrommel en eet deze leeg zonder dat je nadenkt wat je eet en waarom je eet. Je herkent het vast wel.

Je hebt even een tegenslag; je partner heeft een slechte dag en reageert dat af op jou, je werkgever heeft je ten onrechte behandeld, je krijgt geen erkenning voor iets wat je doet, een familielid is heel onvriendelijk of je voelt je gewoon slecht. Je zoekt een oppepper en binnen no-time verorber je een hele reep chocolade.

Verdrietig, boosheid, bezorgdheid, irritatie, schuldgevoel zijn allemaal gevoelens die vaak tot overmatig snoepen leiden. Emotioneel eten is een manier om je tijdelijk te ‘verdoven’, zodat je de onprettige emotie niet meer voelt. De negatieve emoties die vrijkomen door het gedrag of de uitspraken van andere mensen zorgen ervoor dat je je mentaal niet meer kunt concentreren op een eventuele andere oplossing . Snoepen is dan in jouw ogen de enige mogelijkheid.

Herken je jezelf als emotioneel eter dan is het heel belangrijk om hier aan te werken. Je zul succesvol op gewicht blijven als je ook je eetgedrag aanpakt.


Tips om emotioneel eten te voorkomen

Emotionele honger heeft niets met een gebrek aan wilskracht te maken. Het gaat hier vooral over emoties die de bovenhand nemen. Indien het emotioneel eten een ongecontroleerde vorm aanneemt is het verstandig om professionele hulp te zoeken. Vaak helpen al een aantal sessies om je beter met je gevoelens te leren omgaan