Het eiwitdieet in 4 stappen

Het eiwitdieet is opgebouwd in verschillende stappen, je start in de strengste fase en bouwt vervolgens langzaam om naar een gezond eetpatroon. Bij alle stappen word aangeraden het dieet aan te vullen met voedingssupplementen om er zeker van te zijn dat het lichaam voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt.
Zorg ook dat je voldoende drinkt (ca. 2 liter water per dag).

Tip: De eerste 3 á 4 dagen zijn vaak bepalend voor het succes. Deze dagen zijn het zwaarst, daarna zul je snel resultaat boeken en gemotiveerd zijn om vol te houden. Probeer dan ook de eerste dagen geen speciale gelegenheden in te plannen, zo kom je niet te snel in de verleiding om toch terug te vallen in je oude eetpatroon.

Stap 1

Stap 1 van het dieet is de meest actieve periode, hierin zul je dan ook het snelst gewicht verliezen.
Deze fase is de zwaarste, maar verlies daarom niet je doel uit het oog. In deze fase kun je zelfs zo’n 2
tot 3 kilo vet per week verliezen. Je eet 4 tot 5 eiwitmaaltijden en deze vul je aan met groenten en/of rauwkost. Een aantal groenten worden tijdelijk vermeden zoals wortels, maïs en spruiten, omdat deze teveel koolhydraten bevatten. Daarnaast kun je nog kiezen voor een extra eiwit snack per dag.
Let op! Neem niet meer dan 1 reep per dag, aangezien deze meer koolhydraten en calorieën bevatten
dan de andere eiwitmaaltijden. Vul de lunch en avondmaaltijd aan met voldoende groenten en rauwkost. Je hoeft met dit dieet geen honger te lijden. Nadat je een groot deel van je overtollige gewicht bent verloren kunt je overgaan naar stap 2.

Stap 2

Indien je stap 1 te zwaar vindt, of slechts enkele kilo’s wilt afvallen, kun je ook direct met stap 2 van het eiwitdieet beginnen. Je neemt dagelijks drie eiwitmaaltijden aangevuld met een stukje mager vlees of vis. Bijvoorbeeld tartaar, biefstuk, kipfilet of witte vis. De maaltijd met vlees of vis kun je eten wanneer jou dit het beste uitkomt in jouw dagelijkse dagindeling. Als je nog maar enkele kilo’s hoeft af te vallen om op je streefgewicht te komen, ga je door naar stap 3.

Stap 3

Je hebt bijna je streefgewicht bereikt, het gaat nu nog om de laatste kilo’s. In deze periode van het dieet ga je langzaam je lichaam weer aan koolhydraten laten wennen. De eiwitmaaltijden beperk je nu tot twee maaltijden per dag. Daarnaast wordt de lunch en avondmaaltijd aangevuld met een stukje vlees of vis. Je eet dagelijks één of twee volkoren boterhammen bij de lunch, uiteraard wel met gezond beleg. Denk aan philadelphiaspread, tapenade en magere vleeswaren. Tevens mag je in deze stap twee stuks fruit per dag nemen en een melkproduct. Hoeveel weken je stap 3 volgt is afhankelijk van het totaal verloren gewicht. Belangrijk is om niet van het aantal weken af te wijken. Je lichaam heeft tijd nodig om de stofwisseling te activeren.

Opbouwen:
Minder dan 10 kilo afgevallen = 6 weken opbouwen.
Tussen de 10 en 20 kilo afgevallen = 9 weken opbouwen.
Zodra je de opbouwweken gevolgd hebt, ga je door naar Stap 4.

Tip: De Vijf-minuten-regel
Een hele eenvoudige noodrem om met moeilijke momenten om te gaan is de
‘Vijf-minuten-regel’. Als je op het punt staat om toe te geven aan de behoefte om te eten of te
snoepen, stel je het moment vijf minuten uit, zet de eierwekker maar. In die vijf minuten kun je weer tot jezelf komen en zal de drang tot eten afnemen. Neem zonodig nog vijf of tien minuten extra.

Stap 4

Als je je streefgewicht hebt  bereikt is het nu het belangrijkste dit te behouden!
In deze stap is het belangrijk dat je kritisch gaat kijken naar hoe je aan je overgewicht bent gekomen.
At je teveel tussendoortjes of misschien te onregelmatig? Wellicht heb je voor dit dieet niet veel
aan beweging gedaan. Waarschijnlijk heb je inmiddels ook minder behoefte aan zoetigheid, omdat het lichaam al gewend is aan weinig suiker. Probeer aan een gezonde leefstijl te werken. De meeste mensen weten het zelf al: gezond eten en veel bewegen.

Onthoud: een gezond lichaam is van levensbelang!