Vergelijk de verschillende methoden

Inmiddels heeft u kunnen lezen waarom een eiwitdieet een goede methode is om mee af te vallen. Het zorgt er namelijk voor dat de lichaam zijn eigen vetmassa gebruikt als energiebron, terwijl de spiermassa behouden blijft. Dit in tegenstelling tot een laag calorisch dieet.

Laag calorisch dieet

Een laag calorisch dieet is een dieet waarbij de hoeveelheid kilocalorieën in de voeding beperkt is. Hier zijn verschillende vormen diëten van; van 1500 tot 1000 of zelfs 800 kilocalorieën per dag. Bij deze diëten zijn eigenlijk alle voedingsmiddelen toegestaan. Het gevolg van een laag calorisch dieet is dat het lichaam minder energie binnen krijgt dan het nodig heeft. Het gevolg is dat de stofwisseling efficiënter met de energie om gaat. Als je kijkt naar de lichaamsverhoudingen bij een laag calorisch dieet, dan valt de hoeveelheid vocht en spiermassa sneller afnemen dan de vetmassa.
Wanneer een laag calorisch dieet wordt beëindigd, gaat het lichaam eerst er voor zorgen dat de spiermassa wordt hersteld. Met als gevolg dat de weegschaal weer wat toe neemt. Het is beter op zoek te gaan naar een methode waarbij de spiermassa behouden blijft en de hoeveelheid lichaamsvet af neemt.

Eiwitdieet

Wanneer je op internet zoekt naar een eiwitdieet, zie je door de bomen het bos niet meer. De vraag is: wat is een goed eiwitdieet? Is dit een low-carb dieet? Of is de voedingswijze van Dr. Frank de juiste methode? Of is dit een voorbijgaande hype net als het dieet van Dr. Atkins en Southbeach?

Bij het volgen van een eiwitdieet zijn een aantal punten van belang;
* voldoende eiwitten
* koolhydraatbeperkte voeding
* beperkte hoeveelheid vet
*  voldoende vitamines en mineralen.

Eiwitten zijn bouwstoffen die ons lichaam nodig heeft om onze botten en spieren te onderhouden. Het voordeel van eiwitten is dat het voor het lichaam moeilijker te verteren is. De eiwitten blijven dan ook langer in de maag en zorgen daardoor langer voor een verzadigend gevoel.

Wanneer je tijdelijke geen/weinig koolhydraten eet, schakelt het lichaam over op een andere energiebron. Waar het lichaam eerst energie uit koolhydraten gebruikte, gaat het nu energie vrijmaken uit het eigen lichaamsvet. En dat is nou net het doel van afvallen, dat de vetmassa af neemt. Hiervoor zijn twee aandachtspunten in de voeding: beperk de hoeveelheid koolhydraten en pas op met de hoeveelheid vet.

Van nature heeft het menselijk lichaam een voorraadje vitamines en mineralen. Maar bij het volgen van een eiwitdieet, eet je tijdelijk wat eenzijdiger. Om te voorkomen dat je lichaam deficiëntie krijgt, wordt aanbevolen om een Multi-vitamine te gebruiken bij het eiwitdieet.

Wanneer je de voedingswaarde van de verschillende diëten met elkaar vergelijkt, ontstaan er wat opmerkelijke verschillen.
* Zo bevatten de diëten van Dr. Atkins en Dr. Frank beiden veel verzadigde vette door de hoeveelheid kaas en vleesproducten dat gebruikt mag worden.
* Het Southbeach dieet heeft als doel een eetpatroon te ontwikkelen, waarbij de juiste koolhydraten en vetten worden verbruikt. Vooral de langzame koolhydraten zijn toegestaan. Om op gewicht te blijven, is dit een goede methode, maar om af te vallen is het beter om de hoeveelheid koolhydraten (ook al zijn het de goede koolhydraten) te beperken.
* Adviezen van Dr. Frank en Dr. Atkins passen niet bij het Nederlandse voedingspatroon. Hierdoor is het voor velen moeilijk op te brengen om dit dieet ook op de langere termijn vol te houden.

Hippro-dieet

Tijdens het Hippro-dieet is het de bedoeling dat je het lichaam op een natuurlijke manier voor de gek houdt door alle koolhydraten uit de voeding weg te laten. Met de Hippro-maaltijden aangevuld met groenten bevat je dieet niet meer dan 40 gram koolhydraten. Het lichaam haalt dan energie uit de opgeslagen vetten. De Hippro-maaltijden zijn in tegenstelling tot Dr. Franks en Dr. Atkins zeer laag in vetgehalte. Je krijgt alleen goede vetten binnen hoor het gebruik van een scheutje olijfolie bij de bereiding van de groenten.
De Hippro-maaltijden bevatten per maaltijd gemiddeld 18 gram koolhydraten. Hierdoor zul je geen honger hebben en blijft je spiermassa gespaard, dit in tegenstelling tot een laag calorisch dieet.
Met behulp van de Hippro-maaltijden is het mogelijk om op een snelle en verantwoorde manier gewicht te verliezen. Het lichaam hoeft de spiermassa niet te herstellen, dus hierdoor neemt je gewicht niet toe. Wanneer je succesvol bent afgevallen, wordt de hoeveelheid koolhydraten langzaam opgebouwd, zodat je lichaam langzaam overgaat naar de energie uit koolhydraten. Op deze manier wordt het jojo-effect voorkomen.

Minder eten en meer bewegen

Wil je afvallen dan moet je minder eten en meer bewegen is de theorie. Op deze manier creëer je een disbalans in je lichaam en gaat het lichaam extra energie verbruiken. Bijna alle diëten zijn op deze theorie gebaseerd. Enkele voorbeelden van laag calorische diëten zijn:

Als afvallen niet meer lukt

Er zijn mensen die prima resultaten behalen met bovenstaande diëten. Na het afvallen blijven ze keurig op gewicht zonder daar veel moeite voor te doen. Er is echter ook een groep mensen die al deze diëten al hebben geprobeerd en elke keer weer tot hun grote teleurstelling terug vallen in hun oude eet –en beweeg gewoonten. Dat een laag calorisch dieet bij hun niet werkt heeft er vaak mee te maken dat het gewichtsverlies uit blijft. Vaak lukt het wel om een 5 tot 10 kilo af te vallen, maar daarna blijft het gewicht stil staan. Ook al houd je je nog zo goed aan het dieet, je valt niet meer af. Dit motiveert natuurlijk niet. Het dieet wordt stop gezet en voor je het weet zit het verloren gewicht er weer bij en als het tegenzit zelfs nog meer dan bij aanvang van je dieet.


Niet iedereen is hetzelfde daarom werkt ook niet bij iedereen het laag calorisch dieet. Heb jij vaak een laag calorisch dieet geprobeerd zonder blijvend resultaat? Dan kan het eiwitdieet wel eens voor jou de succesmethode zijn.

Energiebalans

Om goed te functioneren heeft ons lichaam energie nodig. Vrouwen hebben gemiddeld 2000 kilocalorieën per dag nodig, mannen 2500 kcal. Om overgewicht te voorkomen, is het belangrijk dat je niet meer energie binnenkrijgt dan je nodig hebt. Dat wil zeggen dat de energiebalans in evenwicht is. Krijgt het lichaam op termijn meer energie binnen dan nodig is, dan zal het de overtollige energie opslaan in de vorm van vet. Voor onze voorouders kon wat extra lichaamvet heel nuttig zijn: periodes met een overvloed aan voedsel werden afgewisseld met tijden van een tekort aan voedsel. Tijdens zo’n voedselarme periode kon het lichaam toch voldoende energie uit vet vrijmaken door middel van vetverbranding.

Teveel koolhydraten

De moderne mens kent geen hongerlijden meer. Er is altijd voldoende voedsel en vaak zelfs teveel. We eten meer dan we voor onze energiebehoefte nodig hebben. Maar er is nog iets. Onze huidige voeding bevat veel koolhydraten. Vaak veel meer dan vroeger. Koolhydraten zijn de belangrijkste brandstof voor het lichaam, maar ze kunnen ook gemakkelijk omgezet worden in vet. Wil je gewicht verliezen dan moet je je eigen vetreserveres aanspreken. Bij veel mensen lukt dit alleen als je het lichaam geen keuze meer geeft. Dus niet eerst de koolhydraten gebruiken als brandstof, maar je lichaam zijn ‘wintervoorraad’ laten aanspreken.

Eierkoek tijdens een dieet…. goed of slecht?

Wat veel mensen niet weten is dat veel diëten vol met suiker zitten.  De eierkoek is razend populair onder afvallers. Maar ook ontbijtkoek en krentenkoek worden vaak aanbevolen als gezond tussendoortje.
Waarom kies je voor een eierkoek? Het vetgehalte van deze koeken is voor een tussendoortje relatief laag. Helaas is vet niet het enige wat je dik maakt. Naar (verborgen) suikers wordt door de meeste mensen niet gekeken. Een eierkoek bevat omgerekend bijna 4 suikerklontjes. Suikers worden zeer snel omgezet tot energie. Je lichaam kan dit in rusttoestand niet zo snel verwerken en zal het dus opslaan als reserve-vet.

Beweeg je veel tijdens een dieet dan kan je misschien prima afvallen met al deze suikerrijke tussendoortjes. Wil je echt goed resultaat dan kun je beter snelle koolhydraten die je geen verzadigd gevoel geven uitsluiten. Vervang die voor goede vetten en eiwitten.